Viziunea teologica a sfantului Roman Melodul - Traducere de Alexandru Prelipcean

PRP: 29,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,10 lei
Diferență: 2,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Prezenta traducere in limba romana a cartii Viziunea teologica a Sfantului Roman Melodul constituie pentru mine o conjunctura fericita. Aceasta nu datorita faptului ca, prin traducerea de fata, fratii romani ortodocsi vor intra in contact cu ea, ci, mai cu seama, pentru faptul ca aceasta carte este fructul intalnirii personale cu oameni ai culturii teologice, precum este si distinsul teolog Alexandru Prelipcean. Este universal cunoscut ca traducerea unei opere nu tine numai de redarea ei filologica. Foarte importanta este cunoasterea subiectului de cercetare de catre traducator, acest fapt contribuind la reusita redarii unui text. Ca urmare a acestui lucru, cred ca studiul si cunoasterea temelor de catre traducator este ceea ce promite reusita redarii textului de fata si incadrarea sa in bibliografia romaneasca contemporana, fapt pentru care ma simt in profunzime indatorat. Am sentimentul ca cititorul, din cele cuprinse in prologul, cuprinsul si in epilogul cartii, va dobandi ca si castig perceperea intuitiva despre straduintele acestei carti. Cu prilejul redactarii acestui prolog sunt dator sa explic structura studiilor ce sunt cuprinse in volum. Astfel, am asezat la inceput un discurs introductiv despre Roman, care-l intampina si-l apropie si mai mult pe simplul cititor de acest mare poet eclesiastic. Ar fi fost insa inoportun, din punct de vedere stiintific, daca cititorul ar fi avut o privire de ansamblu asupra cercetarii istorico-dogmatice contemporane si ar fi strapuns aceasta privire prin perspectiva mea critica asupra acestei problematici, incat sa cunoasca unde se incadreaza aceasta incercare pe care Roman o intreprinde la nivel teologic.

Prin aceasta apropiere cred, mai cu seama, ca cititorul interesat va putea sa patrunda in mod profund in ceea ce ofera urmatoarele doua studii. In acestea nu se vede, asadar, numai simpla folosire a terminologiei ortodoxe hristologice de catre Roman, cum nici faptul ca acesta este autorul Imnului Acatist, ci se vede si exprimarea poetica a acestei teologii, care s-a impus in cea mai noua terminologie, denumita neocalcedoniana. Urmatoarele doua studii ii prezinta cititorului teologia lui Roman si, desigur, analizeaza in mod convingator exprimarea si scopul ei profund, aspecte care au fost interpretare eronat in bibliografia curenta referitoare la Roman.

Nadajduiesc ca smerita mea incercare de transmitere a unei indepartate cercetari a lucrarii marelui imnograf si incadrarea ei in bibliografia teologica romaneasca va contribui la dialogul teologico-stiintific contemporan despre valoarea vietii noastre eclesiastice comune, care se sprijina pe operele Sfintilor Parinti, vechi si noi, care niciodata nu s-au luptat pentru drepturile lor de autor, ci pentru dreptul mantuirii omului in Hristos!

Prof. dr. Ioannis G. KOUREMBELES

Nr. de pagini : 220
Anul aparitiei : 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1253 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.